Καλοκαίρι στο πιάτο!

09 Αυγούστου 2018
Καλοκαίρι στο πιάτο!

Υλικά ( για 3-4 μερίδες)

600- 800 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου κομμένο σε 3-4 κομμάτια

600-800 γρ. σάλτσα ντομάτας σε τενεκεδάκι (passata ή ολόκληρες ντομάτες)

2 κ.σ. πουρέ ντομάτας

5 μαύρες ελιές, χωρίς το κουκούτσι τους και κομμένες σε φέτες

8 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 σκ. σκόρδου, λιωμένη

½ κ.γ. ζάχαρη

½ φλ. αλεύρι

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά 4 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σκόρδο και τηγανίζουμε ελαφρά για 20 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε το πουρέ και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Ανακατεύουμε μέσα τη passata/ντομάτες και τα αφήνουμε μαζί να σιγοψηθούν για 30 λεπτά, μέχρι να αρχίζει να πήζει η σάλτσα. Για  να βοηθήσουμε τη διαδικασία, σπάζουμε τις ντομάτες με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα στο πλάι.

Περνούμε τα κομμάτια μπακάλιαρου και τα περνάμε ελαφρά από αλεύρι. Τσιγαρίζουμε τη κάθε μεριά για δύο λεπτά σε ενα τηγάνι με μία κουταλιά λάδι για να δημιουργηθεί η κρούστα. Μέτα απλώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί του φούρνο και περιχύνουμε τις υπόλοιπες 3 κουταλιές λαδιού. Τοποθετούμε τα κομμάτια μπακαλιάρου και από πάνω, βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας και σκορπίζουμε τις κομμένες ελιές.

Ψήνουμε στο φούρνο για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η σάρκα και ο μπακαλιάρος να έχει ψηθεί και από μέσα εντελώς. Αφαιρούμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε τον κομμένο μαϊντανό από πάνω και σερβίρουμε.