Το ρόστο αλλιώς!

30 Αυγούστου 2018
Το ρόστο αλλιώς!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να χρησιμοποιήσετε το χοιρινό ρόστο. Ένας από αυτούς είναι σε αυτή τη σαλάτα με ντρέσιγκ σησάμι και τζίντζερ

Υλικά ( 4 μερίδες)

1 Kg χοιρινό ρολό

2 κ.σ. ελαιόλαδο (για το ψήσιμο του ρόστου)

2 κ.σ. σάλτσα σόγιας

1 κομματάκι τζίντζερ, κομμένο

1 σκ. σκόρδο, κομμένη

2-3 σκ. σκόρδο (για το ρόστο)

2 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο (και λίγο ακόμα για τη γαρνιτούρα)

1 κ.σ. σουσάμι

¼ φλ.  λάδι μαγειρικής

3 κ.σ. άσπρο ξύδι

2 κ.σ. μέλι

1 κ.σ. σησαμέλαιο, και λίγο ακόμα για περίχυμα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κλωναράκια δενδρολίβανου

1 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο

1 κουτί σαλάτα

1 φλ. καρότο τριμμένο ( άν δεν περιλαμβάνεται ήδη στην προπαρασκευασμένη σαλάτα)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250C. Βγάζουμε το ρόστο από το ψυγείο, ώστε να φθάσει σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος.

Στο μπολ του μπλέντερ, βάζουμε τη σάλτσα σόγιας, το τζίντζερ, το σκόρδο, το κρεμμυδάκι, το σουσάμι, το λάδι μαγειρικής, το ξύδι, το μέλι και το σησαμέλαιο. Κτυπάμε μέχρι το μείγμα να ομοιογενοποιηθεί και να μαλακώσει. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Τοποθετούμε το χοιρινό σε ένα ταψί και σπρώχνουμε 2-3 σκελίδες σκόρδο σε διάφορα σημεία του ρόστου. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και λίγο δενδρολίβανο. Ψήνουμε στους 250 βαθμούς για 30 λεπτά, ακολούθως μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 150C και ψήνουμε για ακόμα μια 1 ώρα.

Όταν το ρόστο έχει ψηθεί, το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Όταν κρυώσει λίγο, το κόβουμε σε φέτες.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη σαλάτα και το καρότο μαζί με το ντρέσιγκ σησάμι-τζίντζερ. Τοποθετούμε τις φέτες του χοιρινού ρόστου, ρίχνουμε από πάνω λίγο κρεμμυδάκι και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ντρέσιγκ. Σερβίρουμε.

Σημ. Μπορείτε να ψήσετε το ρόστο, να το βάλετε στο ψυγείο και να το χρησιμοποιήσετε για τη σαλάτα εντός των επόμενων ημερών.