Μουσακάς σε...μπολ!

26 Μαΐου 2019
Μουσακάς σε...μπολ!

Υλικά:

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκ. σκόρδο, λιωμένη

½ κ.γ. σκόνη κανέλα

½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα

½ κ.γ. ξερή ρίγανη

400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες, φρέσκιες ή σε κονσέρβα

400 γρ. πράσινες φακές σε κονσέρβα (πλυμένες και στραγγισμένες) ή ξηρές (βρασμένες)

1 κ.γ. εκχύλισμα μαγιάς π.χ. Marmite, Vegemite

Για τις μελιτζάνες:

2 μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες πάχους 1 εκ.

2 κ.γ. ελαιόλαδο

4 μεγάλες ντομάτες, κομμένες στη μέση

Για το γιαούρτι με το μοσχοκάρυδο και τη γαρνιτούρα:

8 κ.σ. γιαούρτι

1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

1 πρέζα αλάτι της θάλασσας

1 χούφτα μαϊντανό

Εκτέλεση:

Αρχίζουμε, προετοιμάζοντας πρώτα τον πουρέ φακής. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ψηλή φωτιά και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, αλλά όχι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο, την κανέλα, την πάπρικα, τη ρίγανη και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς. Βάζουμε μέσα τις κομμένες ντομάτες, τις φακές και το εκχύλισμα μαγιάς και τα αφήνουμε όλα να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.

Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε τις αγκινάρες. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι με σχάρα μέχρι να είναι καυτό. Βουρτσίζουμε τις φέτες μελιτζάνας με ελαιόλαδο και τις τοποθετούμε στο τηγάνι, ψήνοντάς για 2-3 λεπτά την κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσουν και να φαίνονται σημάδια από τη σχάρα. Ψήνουμε επίσης τις ντομάτες για 1 λεπτό, με την κομμένη πλευρά προς τη σχάρα.

Για να σερβίρουμε, χωρίζουμε τον πουρέ φακής σε μπολ μαζί με τις φέτες μελιτζάνας και τις ψημένες στη σχάρα φέτες ντομάτες. Προσθέτουμε από πάνω γιαούρτι και λίγο μοσχοκάρυδο σε κάθε μπολ. Βάζουμε όσο αλάτι θέλουμε και τελειώνουμε με λίγο μαϊντανό.