Ο Γενάρης στο πιάτο!

15 Ιανουαρίου 2021

 

Φρούτα

Ακτινίδια
Πλούσιο σε βιταμίνη Γ, το ακτινίδιο ωφελεί το δέρμα, συμβάλλει σε καλύτερο ύπνο, ωφελεί την καρδιά και περιορίζει τη δυσκοιλιότητα.

Γκρέιπφρουτ
Πλούσιο σε βιταμίνη Γ, έχει επίσης υψηλά επίπεδα μαγνησίου, καλίου και διαιτητικών ινών. Η ψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνες Γ, Β και Α ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το γκρέιπφρουτ μπορεί επίσης να συμβάλλει στην αποφυγή της συσσώρευσης λίπους στις αρτηρίες

Μανταρίνι
Διαθέτει μπόλικη βιταμίνη Γ που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να παράγει και να διατηρήσει το κολλαγόνο, μια σημαντική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο δέρμα και στα μαλλιά. Περιέχει βιταμίνη Α, η οποία διατηρεί τα μαλλιά ενυδατωμένα.Επιπλέον, έχει μεγάλη περιεκτικότητα βιταμίνης Β6, η οποία μπορεί να αποτρέψει τη ναυτία και την κατάθλιψη εάν καταναλώνεται σε επαρκείς ποσότητες.

Μήλο
Δεν είναι τυχαία η φράση “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”. Περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνη Γ, αντιοξειδωτικά στοιχεία και μέταλλα. Καθυστερεί τα νοσήματα φθοράς και παρέχει αντιγηραντική, αγχολυτική, ηρεμιστική και αντιπυρετική προστασία λόγω των φλαβονοειδών που περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις, κυρίως στη φλούδα.

Λεμόνι
Δρα ως αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, αντικαρκινικό, είναι σύμμαχος στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, της στεφανιαίας νόσου, της παχυσαρκίας και αποτελεί ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι διουρητικό, βοηθάει στην πέψη, στον έλεγχο του διαβήτη, του ουρικού οξέος, της αρτηριοσκλήρυνσης και της θρόμβωσης. Πλούσιο σε βιταμίνη Γ και σε φλαβονοειδή, που λειτουργούν ενάντια σε μολύνσεις από ιούς όπως η γρίπη και το κρύωμα.

Πορτοκάλι
Πλούσιο σε βιταμίνη Γ, περιέχει επίσης σάκχαρα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α, ενω η τακτική κατανάλωση πορτοκαλιού προστατεύει από την υπέρταση, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε κάλιο.

Λαχανικά

Αντίδια (ραδίκια)
Πλούσια σε βιταμίνες Γ, Α, Β1, Β2 και καροτενοειδή καθώς και σε ανόργανα στοιχεία όπως σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο και μαγνήσιο.

Καρότα
Γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία μπορεί να βοηθήσει στα προβλήματα όρασης ενώ τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοχημικά στοιχεία που περιέχει μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου, να καθυστερήσουν τα συμπτώματα της γήρανσης και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κουκιά
Πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης, ένα καλό υποκατάστατο για το κρέας, διαθέτουν μπόλικο φυλλικό οξύ που συμβάλει στην σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και τη δημιουργία νέων κυττάρων. Τέλος έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. 

Κουνουπίδι
Περιέχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ, καθώς και βιταμίνες Γ, K και E.
Επίσης περιέχει πολλά σημαντικά μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και μαγγάνιο και είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Η ποσότητα λίπους που περιέχει είναι ελάχιστη.

Σέλινο
Αποτελεί φυσικό διουρητικό και βοηθά στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών και του φουσκώματος.Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλει στην καταπολέμηση ασθενειών. Είναι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των μυών, την πέψη και τον καλό ύπνο

 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png