Για μια ανεβασμένη χειμωνιάτικη διάθεση

29 Ιανουαρίου 2021

Η σωστή νοοτροπία
Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει ο χειμώνας, οι μικρές σε διάρκεια μέρες, οι κρύες νύχτες και μερικές φορές ο μουντός καιρός, το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το χειμώνα, είναι να τον αποδεχτείτε και να τον αγκαλιάσετε.
Ζούμε στην Κύπρο, έτσι κι αλλιώς, όπου ο καιρός ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι αρκετά ηλιόλουστος. Τις πιο δύσκολες και κρύες μέρες, ανάψτε το τζάκι σας, πάρτε μια κουβέρτα και δείτε μια ταινία, πιείτε ζεστή σοκολάτα και απολαύστε μια ωραία σούπα. Υπάρχουν πράγματα που μας προσφέρει ο χειμώνας που όντως είναι καλά για τη διάθεσή μας! Αυτό είναι που ονομάζουν οι Σκανδιναβοί, «hygge».

Βγείτε έξω
Είναι καλό να βγείτε έξω, παρά το σκοτάδι και το κρύο. Υπάρχει μια σύνδεση με το να είμαστε έξω και να έχουμε καλή διάθεση, οπότε φορέστε ένα ζεστό παλτό, πάρτε ένα funky καπέλο, φορέστε ζεστές μπότες - για να είστε άνετοι και πηγαίνετε κάθε μέρα κάπου για λίγο καθαρό αέρα. Πηγαίνετε στο Τρόοδος, περπατήστε, κάντε σκι, απολαύστε το χιόνι, την υπέροχη φύση. Ή ακόμη περπατήστε στην παραλία, περάστε λίγο χρόνο εκεί για να πάρετε μια γερή δόση ιωδίου!

Ελέγξτε τα επίπεδα βιταμίνης Δ
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Δ - ακόμη και αν έχουμε μπόλικο ήλιο στην Κύπρο, εάν εργαζόμαστε από το σπίτι, ξεχνάμε να βγούμε έξω - μπορούν να μας ρίξουν ψυχολογικά. Ζητήστε από το γιατρό σας να ελέγξει τα επίπεδα της βιταμίνης Δ σας και να δείτε εάν ένα συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί ή ο τόνος μπορούν να βοηθήσουν στην πρόσληψη της βιταμίνης Δ χωρίς να χρειάζεται να πάρετε χάπι.

Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά - αλλά όχι πάρα πολύ
Όλοι ακούμε ότι είναι σημαντικό να κοιμόμαστε αρκετά, αλλά είναι επίσης σημαντικό να μην κοιμόμαστε πολύ. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τον ύπνο σας μεταξύ 7 και 9 ωρών κάθε βράδυ για να διατηρήσετε τη διάθεσή σας σταθερή καθώς ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να επιδεινώσει μια ήδη καταθλιπτική διάθεση. Φυσικά, αν δεν κοιμάστε αρκετά αυτό θα σας κάνει κακό, οπότε φροντίστε να κοιμάστε τις ώρες που θεωρείτε ότι είναι αρκετές για σας.

Τρώτε καλά
Δώστε έμφαση σε σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες (ειδικά λιπαρά ψάρια), φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Παρόλο που ο χειμώνας το κάνει δελεαστικό να χαλαρώσετε με απλούς υδατάνθρακες, προσπαθήστε να τους περιορίσετε. Θα νιώσετε καλύτερα μακροπρόθεσμα. Από την άλλη, αν απολαμβάνετε κάποτε κάποτε λευκό ψωμί, σοκολάτες κλπ, η ενοχή σίγουρα δεν θα κάνει καλό στη διάθεσή σας.

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png