Φθινοπωρινή καθαριότητα!

30 Σεπτεμβρίου 2018
Φθινοπωρινή καθαριότητα!

Με τον καιρό να αλλάζει και το χειμώνα να είναι μόνο 2 μήνες μακριά, είναι καιρός να προετοιμάσουμε το σπίτι μας για τους χειμερινούς μήνες. Για να σας βοηθήσουμε, ετοιμάσαμε μια λίστα με όλες τις δουλειές που πρέπει να κάνετε αυτή την περίοδο.

Καθαρίστε και επιδιορθώστε τα έπιπλα του κήπου

Πριν φυλάξουμε τα έπιπλα του κήπου, πρέπει να σιγουρευτούμε πως είναι σε καλή κατάσταση. Για να απομακρύνετε μικρούς λεκέδες σκουριάς από τα σιδερένια έπιπλα, απλώστε πάνω με μια μεταλλική βούρτσα, ένα διαλυτικό σκουριάς. Ακολούθως απλώστε διορθωτική μπογιά για να καλύψετε τη σκουριά.

Καθαρίστε τα αλουμινένια έπιπλα με καθαριστικό υγρό αυτοκινήτου και μετά, απλώστε κερί αυτοκινήτου για επιπλέον προστασία.

Δώστε ξανά λάμψη στις ομπρέλες και τα υφασμάτινα καθίσματα, με κρύο υγρό σαπούνι και βούρτσα και ακολούθως ξεπλύνετε τα καλά. Μετά ανοίξτε την ομπρέλα και αφήστε την να στεγνώσει.

Όσο αφορά στα ξύλινα έπιπλα, απομακρύνετε τους λεκέδες, καθαρίζοντας τα ελαφρώς με γυαλόχαρτο. Ακολούθως απλώστε βερνίκι αν θέλετε να έχουν μια γυαλάδα.

Καθαρίστε τα δερμάτινα έπιπλα

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε κατά πόσο τα δερμάτινα σας έπιπλα έχουν επίστρωση πριν κάνετε οποιαδήποτε συντήρηση. Ελέγξετε τις ετικέτες τους ή μπείτε στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή. Για δερμάτινα έπιπλα που δεν έχουν προστατευτική επίστρωση, καθαρίστε τα με ένα καθαρό, στεγνό ρούχο ή με ένα ελαφρώς βρεγμένο με αποσταγμένο νερό. Για έπιπλα που έχουν επίστρωση, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας καθαριστικό, αραιώνοντας λίγες σταγόνες ελαφριού υγρού σαπουνιού σε αποσταγμένο νερό ή να χρησιμοποιήσετε ειδικό καθαριστικό που θα βρείτε στο σουπερμάρκετ. Απλώστε το καθαριστικό με ειδικό πανί από μικροϊνες.

Φρεσκάρετε την φθινοπωρινή σας γκαρνταρόμπα

Ξεχωρίστε τα ρούχα που θέλουν διόρθωμα και μετακινήστε ή φυλάξτε τα καλοκαιρινά ρούχα, ώστε στα ντουλάπια σας να βρίσκονται τα ρούχα που φοράτε αυτή τη σεζόν. Γυαλίστε παπούτσια, καθαρίστε το χνούδι και τα κουβαράκια από τα παλτά και τα πλεκτά σας και καθαρίστε τις τσάντες σας.

Καθαρίστε το ντουλάπι του μπάνιου

Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να καθαρίσετε το ντουλάπι από καλλυντικά και κρέμες που δεν θα χρησιμοποιήσετε τους επόμενους μήνες ή έχουν λήξει. Ελέγξτε τις ημερομηνίες στα καλλυντικά και τα προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος και καθαρίστε ολόκληρο το ντουλαπάκι χρησιμοποιώντας νερό και σταγόνες ξύδι ή λεμόνι.

Ελέγξτε την οροφή και τις υδρορροές

Αν και γενικά περιμένουμε να το κάνουμε αυτό μέχρι να πέσουν όλα τα φύλλα προς το τέλος του φθινόπωρου, κάνοντας τώρα ένα μικρό έλεγχο είναι καλή ιδέα. Καθαρίστε τις υδρορροές από ξυλάκια και άλλες ακαθαρσίες και ελέγξτε αν υπάρχουν φθαρμένα καλύμματα σε καμινάδες και εξαεριστήρες. Επίσης βεβαιωθείτε πως το τζάκι και η θέρμανσή σας, είναι καθαρά, ασφαλή και έτοιμα για χρήση και έχουν ελεγχθεί από ειδικούς.

Γυρίστε το στρώμα

Να θυμάστε πως όταν γυρίζετε τα ρολόγια σας μια ώρα πίσω στα τέλη του Οκτώβρη, είναι καλά να γυρίζετε και το στρώμα σας. Για να εξουδετερώσετε μυρωδιές, πασπαλίστε μαγειρική σόδα πάνω στο στρώμα και ακολούθως καθαρίστε το με ηλεκτρική σκούπα.

Καθαρίστε το ψυγείο και κάντε απόψυξη στην κατάψυξη

Όταν περνούμε περισσότερη ώρα στο σπίτι, τρώμε και περισσότερο. Με τη γιορτινή περίοδο να πλησιάζει σε δύο μήνες, θα χρειαστείτε περισσότερο χώρο στο ψυγείο και την κατάψυξή σας. Προγραμματίστε μια μέρα για αυτό το καθάρισμα, καταναλώνοντας όσο πιο πολλά από τα περιεχόμενα μπορείτε. Είναι επίσης χρήσιμο, να έχετε μια παγωνιέρα με πάγο ώστε να βάλετε μέσα τα φαγητά της κατάψυξης, ώσπου να την καθαρίσετε.

Καθαρίστε το φούρνο

Όσο η θερμοκρασία κατεβαίνει, τόσο περισσότερο θέλουμε να τρώμε ζεστό φαγητό και άρα χρησιμοποιούμε το φούρνο πιο συχνά. Τώρα είναι η ιδανική περίοδος για να καθαρίσετε το φούρνο. Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα καθαριστικά που θα βρείτε στο σουπερμάρκετ ή χρησιμοποιήστε το λεμόνι ως βάση για να φτιάξετε το δικό σας.  Διαβάστε τους τρόπους για να το κάνετε σε αυτό το προηγούμενό μας post.

Post link: Το θαυματουργό λεμόνι!