Μια φθινοπωρινή πίτα

11 Οκτωβρίου 2018
Μια φθινοπωρινή πίτα

Υλικά

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Λίγα μεγάλα ματσάκια σπανάκι, κομμένα

1 κεφαλή φρέσκο μπρόκολο, κομμένη σε άνθη

3 αυγά

½ φλ. διάφορα φρέσκα βότανα (μαϊντανό, θυμάρι, δυόσμο)

1 πρέζα αλεσμένο μοσχοκάρυδο

Αλάτι και πιπέρι

125 γρ. φέτα, σε κομματάκια

124 γρ. τυρί ρικότα ή cottage

75 γρ τυρί τσένταρ, τριμμένο

12 φύλλα ζύμης

120 γρ. βούτυρο, λιωμένο

1 κ.γ. σουσάμι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC. Λαδώνουμε ένα ταψί, λίγο πιο μικρό από ένα φύλλο ζύμης. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα λαχανικά και μαγειρεύουμε μέχρι το σπανάκι να μαζέψει και το μπρόκολο να μαλακώσει. Στραγγίζουμε τα περιττά υγρά και αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν. Σε ένα μεγάλο μπολ, κτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε τα βότανα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέσα τα τρία τυριά και τα λαχανικά.

Στο ταψί απλώνουμε τα 6 φύλλα, απλώνοντας με το βουρτσάκι σε κάθε φύλλο, λίγο λιωμένο βούτυρο. Απλώνουμε την γέμιση και ακολούθως συνεχίζουμε, τοποθετώντας τα υπόλοιπα 6 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα με βουρτσάκι καθώς προχωράμε. Όταν τελειώσουμε, διπλώνουμε μέσα τις άκρες με ένα μαχαίρι που δεν κόβει, αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο και ρίχνουμε από πάνω το σουσάμι. Ψήνουμε για 45-60 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσό-καφέ χρώμα. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για δέκα λεπτά και ακολούθως τη σερβίρουμε με σαλάτα.