Τα σημαντικά μαθήματα που διδάσκει η φύση στα παιδιά μας

30 Μαΐου 2017
Ανάμεσα στα πολλά που μας προσφέρει απλόχερα η φύση είναι η μάθηση. Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια, ειδικά όσο αφορά στα παιδιά μας, τα οποία μπορούν να λάβουν σημαντικά μαθήματα όταν απλά ξεφεύγουν λίγο από την καθημερινή ρουτίνα τους και αλλάξουν περιβάλλον. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα μαθήματα που τα παιδιά σας μπορούν να διδαχθούν περνώντας μια μέρα έξω στη φύση:
 
Η ομορφιά βρίσκεται στην απλότητα
 
beautysimplicity
 
Η κοινωνία μας έχει την τάση να στηρίζει τη φιλοσοφία «όσο μεγαλύτερο, τόσο το καλύτερο και ομορφότερο» Όταν πάρουμε τα παιδιά μας έξω στη φύση, θα μάθουν πως αυτό δεν ισχύει, πως τα όμορφα πράγματα δεν ακολουθούν πάντα αυτή τη φιλοσοφία. Και πως δεν φτιάχνονται όλα τέλεια, αλλά είναι στις ατέλειες της ζωής που θα βρούμε την πραγματική ομορφιά.
 
Εμπιστεύσου το ένστικτο σου
 
instincts
 
Μια μέρα έξω στη φύση θα διδάξει στα παιδιά σας να χρησιμοποιούν και να εμπιστεύονται το ένστικτο τους. Όταν τα πάρετε στο δάσος, θα πρέπει να προσέχουν το γύρω περιβάλλον, θα πρέπει να βάλουν «μπρος» τις αισθήσεις τους, την ακοή τους, την όσφρηση, την όραση και την αίσθηση ώστε να βεβαιωθούν πως βρίσκονται κάπου ασφαλές. Το να βρίσκονται έξω στη φύση, θα τους διδάξει την έννοια της ευθύνης, αφού όταν βρεθούν σε φυσικό περιβάλλον, θα συνειδητοποιήσουν πως γενικά πρέπει να είναι προσεκτικοί, όπου και αν βρίσκονται.
 
Ουσιαστική σύνδεση με ανθρώπους
 
deepcone
 
Η φύση θα διδάξει στα παιδιά σας, την σημασία της σύνδεσης. Το να έχετε ώρα να συνδεθείτε ουσιαστικά με την οικογένειά σας, είναι σημαντικό. Όταν βρεθείτε έξω στη φύση, τα παιδιά σας θα μάθουν πως η ουσιαστική σύνδεση είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής, κάτι που θα πρέπει να επιδιώκουν να έχουν. Και όταν βρεθούν στη φύση θα μάθουν πως, σε αντίθεση με το σπίτι, δεν μπορούν να «κρυφτούν» πχ να κλειστούν στο δωμάτιο τους, αν έχουν μια διαφωνία. Εκεί έξω στα ανοικτά, θα μάθουν πως θα πρέπει να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις περιστάσεις.
 
Τα καλά πράγματα παίρνουν χρόνο μέχρι να γίνουν
 
goodthingstaketime
 
Ακόμα ένα χρήσιμο μάθημα που θα πάρουν τα παιδιά σας, όταν βρεθούν έξω στη φύση, είναι πως χρειάζεται κάποιος χρόνος μέχρι να γίνουν τα καλά πράγματα. Θα μάθουν πως η υπομονή, είναι σημαντική και πως δεν πρέπει να περιμένεις πως όλα θα γίνουν όπως τα θες, την ώρα που τα θες.  Αν πάτε πεζοπορία σε ένα βουνό, τα παιδιά σας θα συνειδητοποιούσαν πως η χαρά της ανταμοιβής, δεν είναι η πεζοπορία, αλλά η στιγμή που θα φτάσετε στην κορυφή, θα γυρίσουν πίσω να δουν την πορεία τους και θα είναι χαρούμενοι για το επίτευγμα τους. Θα συνειδητοποιήσουν πως αυτό θα ισχύει και σε άλλα θέματα, π.χ. στο σχολείο, στη δουλειά και στη ζωή γενικά. Πως δηλαδή χρειάζεται κάποιος χρόνος μέχρι να δουν τους καρπούς της προσπάθειάς τους.
 
Μαθήματα σαν τα πιο πάνω, είναι σημαντικά στην ανατροφή των παιδιών μας.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές