5 απλές και εύκολες συνήθειες για βελτίωση της συναισθηματικής σας ισορροπίας

21 Οκτωβρίου 2016
Η καθημερινότητα μας είναι απαιτητική. Οι πέντε πιο κάτω απλές συνήθειες, που μπορούν γίνουν εύκολα μέρος της μέρας, μπορούν να φέρουν συναισθηματική ισορροπία και ευεξία στην ζωή σας.
 

Αρχίζοντας τη μέρα σωστά

 
Αρχίστε τη μέρα σας καθαρίζοντας το... μυαλό σας. Ο διαλογισμός είναι πολύ καλός τρόπος για να το πετύχετε. Αρκούν μόνο 10-20 λεπτά. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να απομονωθείτε σε ένα δωμάτιο, πριν ακόμα ξυπνήσουν οι υπόλοιποι, πριν ακόμα να πιείτε καφέ ή ανοίξετε τον υπολογιστή. Καθίστε στο έδαφος, με ίσια την πλάτη. Κλείστε τα μάτια σας. Συγκεντρωθείτε μόνο στην αναπνοή σας. Πάρτε βαθιά αναπνοή, αφήστε το διάφραγμα σας να βγει προς τα έξω και μετά, εκπνέοντας σταθερά και αργά, νιώστε την αναπνοή σας μέχρι το πίσω μέρος της πλάτης σας. Συγκεντρωθείτε σε αυτή την κίνηση. Επαναλάβετε. Αρχίστε με 3 λεπτά. Κάθε 1-2 μέρες, αυξάνετε κατά 3 λεπτά, μέχρι να φτάσετε τα 20’. 
 
Έχει αποδειχθεί πως ο διαλογισμός και η γιόγκα, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα εργαλεία στη διαχείριση του άγχους. Ταυτόχρονα ο διαλογισμός μας βοηθά να ελέγχουμε τις σκέψεις μας. Και όταν σκοπός μας είναι η ευτυχία και η ισορροπία, τότε μπορούμε να κατευθυνθούμε συναισθηματικά, με τη βοήθεια και του διαλογισμού προς εκείνη την κατεύθυνση. 

Ύπνος, ο ευεργετικός

 
Υγιής συναισθηματική κατάσταση, σημαίνει υγιές μυαλό και αυτό για να επιτευχθεί, χρειάζεται ξεκούραση. Κάθε μέρα χρειαζόμαστε τουλάχιστον 6-8 ώρες ύπνο,  δηλαδή κατά μέσο όρο 7. Το σώμα μας αλλά και το μυαλό μας χρειάζεται ώρα, να επανακάμψει και να ξεκουραστεί από τη μέρα και όλα όσα συμβαίνουν. Είναι σημαντικό να κοιμάστε σε περιβάλλον με φρέσκο, καθαρό αέρα και ταυτόχρονα να οξυγονώνεται ο εγκέφαλος σας ( και γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να καλύπτετε το κεφάλι σας όταν κοιμάστε). Με λίγα λόγια, κοιμηθείτε, θα σας κάνει ευτυχισμένους! 
 

Let’s get physical!

 
Η καθημερινή άσκηση (γυμναστήριο, pilates, yoga, μέχρι zumba και ένα γρήγορο περπάτημα για μισή ώρα στο πάρκο) είναι αυτό που βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα θα σας ωφελήσει, όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά. Με την άσκηση, ο οργανισμός μας απελευθερώνει τη σεροτονίνη, τη λεγόμενη “ happy hormone”. Πρόκειται για την ορμόνη που ευθύνεται για τα συναισθήματα ευφορίας στον οργανισμό μας, εμποδίζοντας την κατάθλιψη. Άρα ασκηθείτε ΚΑΙ για τη συναισθηματική σας ευφορία! 
 

Ένας φίλος τη μέρα…

 
Ακόμα και περισσότεροι! Η καθημερινή συναναστροφή με φίλους, έστω με ένα 5λεπτο τηλεφώνημα, ένα μήνυμα, ακόμα και ένας καφές, είναι απαραίτητη. Ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν έχετε ένα σοβαρό πρόβλημα ( που σίγουρα είναι καλά να μοιράζεστε προβλήματα, σκέψεις με φίλους που θα σας βοηθήσουν να δείτε τα πράγματα διαφορετικά ή να βρείτε λύσεις), η συναναστροφή με ανθρώπους που σας αγαπούν και σας ξέρουν καλά, θα σας προσφέρει μια συναισθηματική ισορροπία και θα κάνει καλό και στην καρδιά σας, μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά!
 

Μάθετε να λέτε “όχι”

 
Εάν προσπαθείτε να κάνετε περισσότερα από όσα μπορείτε, απλά θα είστε συνεχώς σε ένταση και άγχος. Εάν κάποιος, στη δουλειά, στην καθημερινότητα ή ακόμα και στο σπίτι, σας ζητήσει να κάνετε κάτι και εσείς πραγματικά δεν μπορείτε, πείτε “όχι”. Ή τουλάχιστον δεχθείτε ζητώντας βοήθεια. Και εάν δεν μπορείτε να το κάνετε, αρνηθείτε ευγενικά εξηγώντας το γιατί. Αυτή είναι μια διαδικασία, που συναισθηματικά σας βοηθά να προσέχετε τον εαυτό σας. Να ξέρετε τα όρια σας, να μην υπερβαίνετε τις δυνάμεις σας καθημερινά και συνεχώς και το κυριότερο, να μπορείτε να διαχειριστείτε τις καθημερινές προκλήσεις. Όσο σημαντικό είναι να λέτε “ναι”, άλλο τόσο σημαντικό είναι να λέτε και το “όχι” ώστε να υπάρχει ισορροπία στη ζωή σας και άρα συναισθηματική ευεξία.
 

 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές