Μπύρα, Μπάρμπεκιου και Ποδόσφαιρο!

20 Μαΐου 2016
Αυτές τις μέρες, έχουμε πολλές αφορμές να καλέσουμε στο σπίτι μας φίλους, αφού η τηλεόραση μεταδίδει συχνά ποδοσφαιρικούς αγώνες. Γιατί να μην πρωτοτυπήσετε και αντί για μπίρες να τους φτιάξετε δροσιστικά κοκτέιλ με βάση την μπίρα! Πιο κάτω θα βρείτε 3 εύκολες συνταγές. Και επειδή τώρα είναι ο καιρός για μπάρμπεκιου, σας προσφέρουμε επίσης 3 συνταγές για σάλτσες BBQ που θα κάνουν τη διαφορά στη γεύση!

 

3 Cocktail με μπίρα

 
Michelada
 
Ένα από τα πιο κλασικά κοκτέιλ με βάση την μπίρα και με καταγωγή από το Μεξικό.
 
Υλικά
 
¼ φλ. αλάτι
 
1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
 
1 lime, ο χυμός του & 1 φέτα lime
 
2 φλ. πάγο
 
1/3 φλ. χυμό ντομάτας
 
4 σταγόνες hot sauce π.χ. Tabasco
 
4 σταγόνες Worcestershire sauce
 
1 μπουκάλι μεξικάνικη μπίρα
 
Εκτέλεση
 
Σε ένα ρηχό πιάτο ανακατεύουμε τη σκόνη τσίλι με το αλάτι. Τρίβουμε τη φέτα lime στο στόμιο ενός μεγάλου ποτηριού μπίρας και ακολούθως, αναποδογυρίζουμε το ποτήρι και τρίβουμε το στόμιο στο μείγμα τσίλι/αλάτι. 
 
Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο. Προσθέτουμε το χυμό lime, τον χυμό ντομάτας, το hot sauce, το Worcestershire και συμπληρώνουμε με την μπίρα. Ανακατεύουμε ελαφρώς να αναμιχθούν τα υλικά. Γαρνίρουμε με μια φέτα lime.
 
Ginger Island
 
Ένα ισχυρό ποτό με μια διακριτική πικάντικη γεύση τζίντζερ! Πολύ νόστιμο!
 
Υλικά
 
60 ml λευκό ρούμι
 
150 ml ginger beer
 
15 ml χυμό lime
 
1 σταγόνα υγρή βανίλια
 
Εκτέλεση
 
Σε ένα ποτήρι γεμάτο πάγο, συνδυάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά. Γαρνίρουμε με μια φέτα Lime.
 
Cerveza Nicola
 
Ένα μοναδικό και έξοχα αρωματισμένο ποτό!
 
Υλικά
 
15 ml Campari
 
15 ml βότκα
 
1 μπουκάλι μπίρα
 
1 φέτα πορτοκάλι
 
Εκτέλεση
 
Σε ένα ψηλό ποτήρι με πάγο ανακατεύουμε καλά το Campari και τη βότκα. Συμπληρώνουμε με μπίρα και διακοσμούμε με μια φέτα πορτοκάλι.
 

3 σάλτσες για BBQ

 
Δώστε στο κρέας σας επιπλέον γεύση αλείφοντας το καθώς το ψήνετε, με μια από τις πιο κάτω σάλτσες.
 
Απλή σάλτσα BBQ 
 
Υλικά
 
2 φλ. ketchup
 
¼ φλ. Worcestershire sauce
 
¼ φλ μαύρη ζάχαρη
 
2 κ.σ. μελάσα (ή μέλι)
 
2 κ.σ. απλή μουστάρδα
 
1 κ.σ. Tabasco
 
1 κ.σ. σκόνη BBQ
 
½κ.γ. μαύρο πιπέρι
 
Εκτέλεση
 
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, συνδυάζουμε όλα τα υλικά και σιγά σιγά τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού σε μέτρια-ψηλή φωτιά. Μειώνουμε την ένταση σε μέτρια-χαμηλή και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να πήξει η σάλτσα, για 10-15 λεπτά. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα καθαρό γυάλινο δοχείο και φυλάμε στο ψυγείο. Μπορεί να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες.
 
Hoisin Barbecue Sauce
 
Υλικά
 
1 κ.σ. λάδι μαγειρέματος
 
1 μικρό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ( περίπου ½ φλιτζάνι)
 
3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο ( περίπου 1 κ.σ.)
 
2/3 φλ. σάλτσα Hoisin 
 
½ φλ. ketchup
 
1/3 φλ. σέρι
 
1/3 φλ. ξίδι
 
¼ φλ. μέλι
 
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
 
1 κ.σ. Sriracha
 
½ κ.γ. μαύρο πιπέρι αλεσμένο (ιδανικά, αν βρείτε Szechuan πιπέρι)
 
½ κ.γ. λευκό πιπέρι αλεσμένο
 
¼ κ.γ. σκόνη Chinese five spice
 
Εκτέλεση
 
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει, για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να βγουν τα αρώματα, για 30 περίπου δευτερόλεπτα.
 
Προσθέτουμε τη σάλτσα hoisin, το ketchup, το sherry, το ξύδι, το μέλι, το σάλτσα σόγιας, το Sriracha, τα δύο είδη πιπέρι και τη σκόνη five spice. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού και μετά μειώνουμε την φωτιά στο χαμηλό και σιγοψήνουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα, περίπου 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά φάσεις.
 
Σε ένα μπλέντερ, βάζουμε τη σάλτσα, μέχρι να μαλακώσει, την αφήνουμε να κρυώσει, τη φυλάμε σε ένα γυάλινο δοχείο και τη φυλάμε στο ψυγείο. Μπορεί να διατηρηθεί μέχρι ένα μήνα.
 
Cherry Barbecue Sauce
 
Υλικά
 
2 κ.σ. βούτυρο
 
1 μέτριο λευκό κρεμμύδι
 
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
 
2 φλ. σάλτσα ντομάτας
 
1 ½ φλ. κατεψυγμένα κεράσια ( μπορούμε να τα βάλουμε στο ψυγείο 2-3 μέρες πριν), χοντροκομμένα, χωρίς κουκούτσια
 
2/3 φλ. μαύρη ζάχαρη
 
1/3 φλ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
 
¼ φλ. μελάσα (ή μέλι)
 
¼ φλ. ξίδι μηλίτη
 
1 κ.γ. σκόνη τσίλι
 
½ κ.γ. σκόνη μουστάρδα
 
2 κ.γ. αλάτι
 
2 κ.γ. λευκό πιπέρι
 
1/8 κ.γ. πιπέρι καγιέν
 
Εκτέλεση
 
Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ψήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και ψήνουμε μέχρι να βγουν τα αρώματα του για 30 δευτερόλεπτα.
 
Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τα κεράσια, τη μαύρη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, τη μελάσα, το ξίδι μηλίτη, τη σκόνη τσίλι, τη μουστάρδα, το αλάτι, το λευκό πιπέρι και το καγιέν και ανακατεύουμε όλα μαζί. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού και ακολούθως μειώνουμε την ένταση της φωτιάς, και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα μέχρι να πήξει ελαφρώς, για περίπου 30 λεπτά. Ανακατεύουμε κατά φάσεις.
 
Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μπλέντερ και κτυπάμε μέχρι να μαλακώσει. Αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου, φυλάμε σε ένα γυάλινο δοχείο και βάζουμε στο ψυγείο. Μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και ένα μήνα. 
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές