Πάσχα, καιρός για κοκορέτσι!

28 Απριλίου 2016
Το κοκορέτσι, με καταγωγή από τη Ρούμελη, είναι ένα κατεξοχήν παραδοσιακό έδεσμα που σερβίρεται το Πάσχα στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί, σε πολλά τραπέζια την Κυριακή του Πάσχα, και στην Κύπρο.
 
Σας δείχνουμε τον τρόπο να το ψήσετε όταν το αγοράσετε έτοιμο αλλά και να το ετοιμάσετε από την αρχή αν επιθυμείτε.
 
Όταν το κοκορέτσι είναι ήδη έτοιμο
 
Μπορείτε να προμηθευτείτε απολαυστικό κοκορέτσι, έτοιμο σε ειδική προσφορά, και με όλα του τα καρυκεύματα από τα ψυγεία όλων των Υπεραγορών ΜΕΤΡΟ. Κάτι που σίγουρα θα σας διευκολύνει πολύ ενώ ταυτόχρονα θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους στο πασχαλινό τραπέζι! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το ψήσετε!
 
Εκτέλεση
 
Περνούμε το κοκορέτσι στη σούβλα, όπως είναι παγωμένο. Το τοποθετούμε στο ψηλότερο σημείο και το σιγοψήνουμε για 2 ώρες περίπου. Ακολούθως, κατεβάζουμε τη σούβλα και ψήνουμε τόσο όσο για να ροδοκοκκινίσει το κοκορέτσι.
 

Φτιάχνοντας κοκορέτσι από την αρχή

 
Υλικά ( Για 10-12 άτομα)
 
3 συκωταριές με τα γλυκάδια τους
 
4-5 κιλά έντερα αρνίσια
 
2-3 μπόλιες
 
Αλάτι, πιπέρι 
 
Ξύδι ( για το πλύσιμο των εντέρων)
 
Εκτέλεση
 
Πλένουμε τα έντερα. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη, με νερό και ξύδι. Τα αφήνουμε για μια ώρα. Ακολούθως, τα ξεπλένουμε καλά, τα αφήνουμε στη λεκάνη και τα μεταφέρουμε στο νεροχύτη. Τα πλένουμε, ανοίγοντας προσεκτικά τα έντερα με το δάκτυλο ή με μια βελόνα και περνάμε από μέσα νερό, βοηθώντας να περάσει από την άλλη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2-3 φορές. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
 
Παράλληλα κόβουμε τη συκωταριά σε μεγάλα κομμάτια, σαν μεγάλες μπουκιές. Τη βάζουμε σε μπολ και αλατοπιπερώνουμε καλά. Την αφήνουμε για 2-3 ώρες.
 
Περνάμε εναλλάξ στη σούβλα τα κομμάτια της συκωταριάς π.χ. πρώτα το συκώτι, μετά το πνευμόνι, την καρδιά και στη συνέχεια το γλυκάδι. Στα ενδιάμεσα βάζουμε κομμάτια μπόλιας για να απορροφήσουν την υγρασία.
 
Όταν ολοκληρωθεί το γέμισμα της σούβλας, απλώνουμε την μπόλια σε μια ξύλινη επιφάνεια και τυλίγουμε τη σούβλα. Για να ανοίγει η μπόλια καλά, την βουτάμε από πριν σε χλιαρό νερό.
 
Συνεχίζουμε με το τύλιγμα. Κάνουμε κόμπο το έντερο στην αρχή της σούβλας για να στερεωθεί καλά. Το τραβάμε μέχρι την άλλη άκρη της σούβλας, το στερεώνουμε πάνω στο κρέας και μετά το ξανατραβάμε στην άλλη άκρη, στερεώνοντας πάλι καλά. Ουσιαστικά κάνουμε ένα συνεχές τύλιγμα κατά μήκος της σούβλας. Δένουμε το τελευταίο κομμάτι πάνω στο ίδιο έντερο τυλίγοντας στο τέλος κάθετα με τη σούβλα.
 
Μετά αρχίζουμε με το δεύτερο έντερο, κάνοντας επίσης έναν κόμπο για να στερεωθεί και αρχίζουμε να τυλίγουμε, όχι  κατά μήκος, αλλά γύρω γύρω ανεβαίνοντας προς τα πάνω. Επαναλαμβάνουμε τη διαδρομή πάνω κάτω, όσες φορές χρειαστεί και μέχρι να καλυφθεί όλο το εσωτερικό της σούβλας.
 
Στο τέλος, δένουμε καλά την άκρη του εντέρου και αλατοπιπερώνουμε το κοκορέτσι εξωτερικά.
 
Ψήνουμε το κοκορέτσι στα κάρβουνα. Είναι σημαντικό να ψηθεί σε απόσταση από τη φωτιά και η σούβλα να μην περιστρέφεται γρήγορα. Για να ψηθεί, χρειάζονται περίπου τρεις ώρες. Όταν έχει βγάλει όλα τα υγρά του, είναι έτοιμο.
 

Καλό Πάσχα!

 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές