Νηστίσιμα μπιφτέκια με κινόα και κολοκυθάκι

18 Απριλίου 2016
Τώρα τις νηστείες, μπορείτε να φτιάξετε ένα διαφορετικό μπιφτέκι, με βάση την ωφέλιμη κινόα, τα ρεβίθια και άλλα θρεπτικά συστατικά. Είναι πολύ νόστιμο και πολύ εύκολο στην παρασκευή του. Η πιο κάτω συνταγή, είναι για 6 άτομα.
 

Υλικά

 
2 κ.σ. ελαιόλαδο
 
1 σκ. σκόρδο, τριμμένο
 
1 φλ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
 
1 ½ φλ. κολοκυθάκι, κομμένο στο μαντολίνο ή τριμμένο στην χοντρή πλευρά του τρίφτη
 
½ φλ. κολοκυθόσπορους, ωμούς ή ψημένους
 
¾ κ.γ. αλάτι και όσο επιπλέον θέλετε για γεύση
 
Πιπέρι
 
1 ½ φλ. ρεβίθια ψημένα ( ½ φλ. ωμά)
 
1 φλ. κινόα ψημένη (1/3 φλ. ωμή)
 
2/3 φλ. νερό
 
2 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
 
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
 
2 κ.σ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
 
1 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
 
1 κ.γ. πάπρικα
 

Εκτέλεση

 
Ετοιμασία ρεβιθιών: Τα αφήνουμε να μουλιάσουν από την προηγούμενη νύκτα. Το πρωί, τα ξεπλένουμε και πετάμε το νερό. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό, μέχρι να τα καλύψει αρκετά εκατοστά. Τα ψήνουμε σε ψηλή φωτιά μέχρι να βράσουν και ακολούθως, μειώνουμε την ένταση και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα φυλάμε στο ψυγείο. Μπορούν να φυλαχτούν μέχρι και τρεις μέρες.
 
Ετοιμασία κινόας: Την ξεπλένουμε σε ένα κόσκινο. Τη βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε 2/3 φλ. νερό και λίγο αλάτι. Ψήνουμε μέχρι να φθάσει σε σημείο βρασμού και ακολούθως μειώνουμε την ένταση και αφήνουμε να σιγοβράσει, με το  καπάκι ελαφρώς ανοικτό μέχρι να απορροφήσει το νερό και οι μικρές «φλούδες» της κινόα να αποκολλιούνται από το σπόρο. Ανακατεύουμε, καλύπτουμε και αφήνουμε να ηρεμήσει για λίγα λεπτά. Μπορούμε να τη φυλάξουμε στο ψυγείο μέχρι και τέσσερις μέρες.
 
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κολοκυθάκι και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να ψηθεί τελείως το κολοκυθάκι και το κρεμμύδι να γίνει ημιδιαφανές. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στο πλάι.
 
Σε ένα μούλτι, αλέθουμε τους κολοκυθόσπορους, το αλάτι και το πιπέρι ώσπου να λιώσουν εντελώς. Προσθέτουμε στο μείγμα την κινόα, τα ρεβίθια, την μουστάρδα, το λεμόνι, τον άνηθο, την πάπρικα και το μαϊντανό. 
 
Μετά ξεκινάμε το μούλτι και συνεχίζουμε την ανάμειξη. Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουμε μερικές φορές το μούλτι για να βάζουμε πίσω στο μείγμα, μέρος που έχει κολλήσει στα τοιχώματα. Αναμιγνύουμε ώστε να σπάσουν εντελώς τα ρεβίθια και το μείγμα να είναι αρκετά πηκτό. Προσοχή, δεν θέλουμε να φτάσουμε στο στάδιο που το μείγμα έχει ανακατευθεί τόσο πολύ ώστε να χάσει την υφή του. Εάν χρειαστεί, μπορούμε κατά την διάρκεια της ανάμιξης να προσθέσουμε λίγο νερό.
 
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το κολοκυθάκι, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας (όπως όταν φτιάχνουμε ρολό). Όταν όλα ενωθούν, αλατοπιπερώνουμε.
 
Ακολούθως, πλάθουμε 6 μπιφτέκια. Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Ψήνουμε τα μπιφτέκια, πέντε λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Αν θέλουμε, μπορούμε να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 25 λεπτά, γυρίζοντάς τα στο μέσο του ψησίματος.
 
Τα μπιφτέκια είναι έτοιμα! Σερβίρετε όπως επιθυμείτε.
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές