Ένα μπολ με «άρωμα Μεσογείου» για τις νηστείες

13 Απριλίου 2016
Δεν υπάρχει λόγος τώρα που είναι περίοδος νηστειών, να στερείστε κάτι από τη γεύση. Το μόνο που χρειάζεται, είναι δημιουργικότητα στην κουζίνα. Το πιο κάτω μπολ με ρύζι, φακές, λαχανικά και μια σάλτσα από ταχίνι, λεμόνι και σκόρδο, είναι θρεπτικό, χρησιμοποιούμε φρέσκα λαχανικά εποχής και το πιο σημαντικό, είναι απόλυτα χορταστικό!
 

Υλικά:

(Για 4-6 μερίδες)
 
1 φλ. μαύρο ρύζι ( μαγειρεμένο σε ζωμό λαχανικών)
 
1 φλ. βρασμένες φακές 
 
1 κ.γ. ελαιόλαδο
 
½ μικρό κόκκινο κρεμμυδάκι, λεπτοκομμένο
 
2 σκ. σκόρδο τριμμένο
 
6 λιαστές ντομάτες, κομμένες σε φέτες
 
½ κόκκινο πιπέρι, χωρίς τα σπόρια και κομμένο σε κύβους
 
1 ½ κ.γ. κάππαρη
 
1 ντομάτα μεσαίου μεγέθους, κομμένη σε κύβους
 
½ αγγουράκι κομμένο σε κύβους (προαιρετικά)
 
3 μεγάλα φύλλα λάχανο, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια (ή οποιοδήποτε άλλο εποχιακό λαχανικό της αρεσκείας σας)
 
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
 
Αλάτι & πιπέρι
 
φέτα λεμόνι, για γαρνιτούρα
 
Για τη σάλτσα: 
 
¼ φλ. ταχίνι
 
2-3 σκ. σκόρδο τριμμένο
 
½ φλ. χυμό λεμονιού
 
2 κ.σ. ελαιόλαδο
 
1 κ.γ. αλάτι
 
1/3 φλ. νερό
 
Πιπέρι
 

Εκτέλεση:

Μαγειρεύουμε ξεχωριστά το ρύζι και τις φακές. Οι φακές θα χρειαστούν περίπου 35-45 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στο πλάι.
 
Σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τα κτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν ένα λείο και μαλακό μείγμα. Το αφήνουμε στο πλάι.
 
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κόκκινο κρεμμύδι για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κόκκινο πιπέρι, την κάππαρη και τις λιαστές ντομάτες. Σοτάρουμε μέχρι τα κρεμμύδια και τα πιπέρια να μαλακώσουν. Προσέχουμε να μην κάψουμε το σκόρδο.
 
Ακολούθως, προσθέτουμε στο τηγάνι τις μαγειρεμένες φακές, τη σάλτσα από ταχίνι και αυξάνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς ψηλή ένταση. Μαγειρεύουμε μέχρι να βγάλει φουσκάλες η σάλτσα και μετά προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα και το λάχανο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται το λάχανο. Εάν θέλουμε να αφήσουμε τη ντομάτα ωμή, δεν τη προσθέτουμε και τη βάζουμε μετά στο τέλος.
 
Αφαιρούμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
 
Σε μεγάλα μπολ, βάζουμε ρύζι και από πάνω τοποθετούμε το μείγμα της φακής. Αν έχουμε αφήσει την ντομάτα ωμή, την προσθέτουμε από πάνω.  Για έξτρα φρεσκάδα προσθέστε το αγγουράκι σας!
 
Γαρνίρουμε με τη φέτα από λεμόνι! 
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές