Φρέσκο ψαράκι και με ποιο κρασί συνδυάζεται

26 Ιουλίου 2015
Τα λευκά αλλά και τα ροζέ κρασιά συνοδεύουν ταιριαστά ψάρια και ψαρομεζέδες
 
Είναι αλήθεια πως όταν επιλέγουμε να φάμε ψάρι, σκεφτόμαστε να το συνδυάσουμε με λευκό κρασί. Δεν είναι όμως όλα τα ψάρια ίδια, ούτε κι έχουν την ίδια γεύση ή την ίδια υφή. Επίσης, υπάρχουν ψάρια και ψαρομεζέδες, οι οποίοι συνοδεύονται και με ξηρό ροζέ οίνο. Κατά κανόνα, τα ψαρικά χωρίζονται σε 4 γενικές κατηγορίες: 
 
1.Υπάρχουν εκείνα τα ψάρια που είναι μέτριας έντασης, έχουν λεπτή γεύση και συνήθως σερβίρονται σε φιλέτο (μπακαλιάρος, λαβράκι, πέρκα κλπ.). Αυτά τα ψάρια επιζητούν το λευκό κρασί, με αναζωογονητική γεύση και δροσερό άρωμα που θα εξισορροπήσει ταιριαστά το χαρακτήρα τους και δεν θα τον υπερκαλύψει. 
 
2.Ψάρια με μεσαία υφή, χοντρή σάρκα και πιο στιβαρή, αυστηρή γεύση (γλώσσα, πέστροφα, σφυρίδα, κοκκινόψαρο, κόκκινο λυθρίνι, γατόψαρο) συνδυάζονται με οίνο μεσαίου σώματος που φέρει έντονο άρωμα και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια.
 
3.Από την άλλη υπάρχουν κι εκείνα τα ψάρια με πλούσια σάρκα και υφή που θυμίζει περισσότερο κρεατικά (τόνος, ξιφίας, σολομός, πεσκανδρίτσα). Η πλούσια γεύση τους θέλει την πλούσια γεύση του κρασιού και μπορεί να ταιριάξει ακόμη και με ροζέ ή και κόκκινο οίνο με έντονη προσωπικότητα.
 
4.Ψάρια με αλμυρή γεύση κι έντονη μυρωδιά (γαύρο, σαρδέλα, σκουμπρί, ρέγκα) συνοδεύονται ταιριαστά με κρασιά που αναδύουν έντονο, σύνθετο άρωμα. 
 
TIP: Τα ωμά ψάρια συνδυάζεται εξαιρετικά με ξηρά λευκά κρασιά αλλά και αφρώδεις οίνους. Ενώ τα καπνιστά ψάρια (πέστροφα, σολομός) ζητάνε ξηρό λευκό ή ροζέ κρασί.
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές