Τραγανές πίτες με φρέσκα κρεμμυδάκια και χαλλούμι

14 Ιανουαρίου 2022
linkedin
Μερίδες
6
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
1 ώρα
totalTime
Συνολικός χρόνος
5-6 λεπτά η κάθε πίτα
Υλικά
Για τη ζύμη
3 φλ. (450γρ.) αλεύρι Χωριάτικο
1 κουταλάκι (8γρ.) αλάτι
1 φλ. (250ml) νερό σε θερμοκρασία δωματίου
 
Για τη γέμιση
1 φλ. (100γρ.) φρέσκα κρεμμυδάκια (το πράσινο μέρος) ψιλοκομμένα 
1 φλ. (85γρ.) ώριμο χαλλούμι τριμμένο στη λεπτή μεριά του τρίφτη
3 κουταλιές (15γρ.) φρέσκο δυόσμο
ελάχιστο μαύρο πιπέρι
½ φλ. (130ml) ηλιέλαιο
Εκτέλεση
Για τη ζύμη: Βάζετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύετε. Βάζετε το νερό και ζυμώνετε μέχρι να σχηματίσετε μια ζύμη. Τη ζυμώνετε καλά για 7-8 λεπτά.  Βάζετε τη ζύμη σε ένα μπολ και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 20 - 25 λεπτά. Χωρίζετε τη ζύμη σε 6 κομμάτια των 120γρ. 
Σε ένα μπολ, αναμιγνύετε το χαλλούμι, το φρέσκο δυόσμο και το μαύρο πιπέρι. 
Αλείφετε με ηλιέλαιο τον πάγκο της κουζίνας σας και ανοίγετε το κάθε κομμάτι σε ορθογώνιο φύλλο. Αλείφετε με λάδι και πασπαλίζετε με λίγα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και λίγο από το μίγμα χαλλουμιού. Τυλίγετε το φύλλο σε μπαστουνάκι, το τεντώνετε λίγο, το στριφογυρίζετε και το τυλίγετε σε σαλιγκάρι. Το αφήνετε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Με ένα πλάστη ανοίγετε το «σαλιγκάρι» σε στρογγυλό φύλλο 15 - 18 εκ. και πάχος ½ εκ., περίπου. Αλείφετε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι.  Όταν ζεσταθεί βάζετε την πίτα. Ψήνετε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά από τη μια πλευρά και γυρίζετε από την άλλη. Αλείφετε με ηλιέλαιο την επιφάνεια της πίτας και συνεχίζετε το ψήσιμο. Γυρίζετε και πάλι από την άλλη πλευρά, αλείφετε με λάδι και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να ψηθεί η πίτα.  Σερβίρεται ζεστή – ζεστή ή και κρύα. Αν θέλετε συνοδεύετε με γιαούρτι. 
Όταν δοκιμάζω μία νέα συνταγή και πετυχαίνει είμαι όπως το μικρό παιδί που του χαρίζουν το αγαπημένο του παιχνίδι. Αυτές οι πίτες κάνουν κρας κρας, είναι νόστιμες, αρωματικές και εύκολες. Φτιάξτε τις και περιμένω εντυπώσεις! Καλή χρονιά και καλά ψώνια από τα αγαπημένα μας @metro!

Μια συνταγή από τη Χρύσω Λέφου

 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές