Plastic Free month!

17 Ιουλίου 2020

Το "Plastic Free July" είναι μια παγκόσμια κίνηση που στοχεύει στην ενθάρρυνση των καταναλωτών να μειώσουν τη χρήση πλαστικού και συνεπώς, να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ισορροπίας. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να συμμετέχετε σε αυτήν την κίνηση, μέσα στην καθημερινότητά σας κατά τη διάρκεια του χρόνου:

Χρησιμοποιήστε μη πλαστικά δοχεία
Έχετε στην τσάντα σας ένα ισοθερμικό μπουκάλι νερού και βάλτε τον καφέ ή άλλο ρόφημα σε μια αντίστοιχη ταξιδιωτική κούπα. Μεταφέρετε το μεσημεριανό σας γεύμα σε δοχεία από γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι, σε υφασμάτινες σακούλες σάντουιτς κ.λπ. Επίσης, όταν πηγαίνετε για ψώνια για φρούτα και λαχανικά, έχετε πάντα μαζί σας ρούχινες τσάντες, καθώς αυτές μπορούν να πλυθούν εύκολα και το πιο σημαντικό δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε πλαστικές τσάντες.

Βάλτε το μπαμπού στη ζωή σας
Στην Κύπρο μπορείτε να βρείτε πολλά αντικείμενα φτιαγμένα από μπαμπού για παράδειγμα μαχαιροπήρουνα, οδοντόβουρτσες, καθαριστικά αυτιών και φυσικά καλαμάκια. Το μπαμπού βιοδιασπάται εύκολα, είναι υποαλλεργικό άρα είναι καλό να το χρησιμοποιείτε και στα μικρά παιδιά σας και φυσικά, είναι ένα υπέροχο φυτό, αφού αναγεννάται φυσικά και εύκολα και απορροφά δύο φορές περισσότερο CO2 από τα δέντρα.

Αποφύγετε τες πλαστικές μπουκάλες με το εμφιαλωμένο νερό
Το νερό της βρύσης στην Κύπρο δεν είναι της καλύτερης ποιότητας, επομένως είναι αναπόφευκτο οι περισσότεροι από εμάς να αγοράζουμε εμφιαλωμένο νερό. Ωστόσο, αν και τα πλαστικά μπουκάλια είναι ανακυκλώσιμα, είναι καλύτερο να τα αποφεύγουμε όσο μπορούμε. Μπορούμε να το κάνουμε εγκαθιστώντας ένα σύστημα φίλτρου κάτω από το νεροχύτη της κουζίνας μας ή χρησιμοποιώντας μια κανάτα νερού με μια συσκευή φιλτραρίσματος κλπ.

Αγοράστε σε ποσότητες
Όσο περισσότερα προϊόντα μπορείτε να αγοράσετε σε ποσότητες, τόσο περισσότερα θα εξοικονομήσετε στη συσκευασία. Θα εξοικονομήσετε χρήματα στο κόστος των τροφίμων και στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για επιπλέον ταξίδια με το αυτοκίνητο στην υπεραγορά. Για παράδειγμα, αναζητήστε τρόφιμα όπως μεγάλους τροχούς τυριού, μεγάλα κομμάτια αλλαντικών, χωρίς πλαστική συσκευασία και έχετε τα στην κατάψυξη.

Αγοράστε ανταλλακτικά
Αντί να αγοράζετε ένα νέο προϊόν κάθε φορά, αρχίστε να αγοράζετε ανταλλακτικά για τα καθαριστικά σας. Εάν χρησιμοποιείτε, για παράδειγμα, ένα σπρέι το μήνα, τότε μιλάμε για 12 μπουκάλια με την κεφαλή ψεκασμού το χρόνο. Επαναχρησιμοποιείτε την κεφαλή ψεκασμού όπου είναι δυνατόν! Αυτό ισχύει επίσης για απορρυπαντικά ρούχων και μαλακτικά. Πάντα ξαναγεμίζετε τις συσκευασίες παρά να τις πετάτε! 

Χρησιμοποιήστε ανακυκλώσιμες τσάντες
Από την μέρα που εφαρμόστηκε ο νόμος στην Κύπρο για την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας για της αγορές, υπήρξε μεγάλη αλλαγή προς τη χρήση ανακυκλώσιμων σακουλιών. Σε περίπτωση που δεν έχετε, την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε ένα από τα σούπερ μάρκετ METRO αγοράστε μερικές ανακυκλώσιμες τσάντες αγορών METRO!

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές