Πάμε βουνά;

21 Σεπτεμβρίου 2021
Πεζοπορία, φίλοι και φθινόπωρο, πάνε μαζί, γι’ αυτό τολμήστε να δοκιμάσετε και εσείς, ένα από τα πολλά μονοπάτια της φύσης που προσφέρονται στην Κύπρο, με καλή διάθεση και μπόλικη ενέργεια. Διαβάστε πιο κάτω και μάθετε τι θα χρειαστείτε έτσι ώστε το σώμα σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το επόμενο σας #hike, να είναι έτοιμο να απολαύσει όμορφη εξόρμηση και σωστή άσκηση… στο μαξ. 
 
Η σημασία της ενυδάτωσης
 
Η πεζοπορία μπορεί να διαρκέσει από 1-2 ώρες σε 5-6! Εξαρτάται από τη διαδρομή και την αντοχή. Όσες ώρες και να είναι όμως, η καλή και τακτική ενυδάτωση καθ’ όλη τη διάρκεια είναι πολύ σημαντική για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Φυσικά, οι ανάγκες διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά το American College of Sports Medicine εισηγείται τα ακόλουθα:
3-4 ώρες πριν την πορεία πιείτε περίπου 500 ml νερού 
Κατά τη διάρκεια φροντίστε να ενυδατώνεστε συχνά με μικρές γουλιές καταναλώνοντας περίπου 800 ml κάθε ώρα.
Μετά την πεζοπορία η ενυδάτωση είναι εξίσου σημαντική, για σωστή αναπλήρωση των υγρών που χάθηκαν κατά το περπάτημα!
 
Σνακ για ενίσχυση και αναπλήρωση ενέργειας
 
Ακριβώς την ίδια προετοιμασία χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας και σε ότι αφορά την τροφή που θα καταναλώσουμε κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, ενισχύοντας και αναπληρώνοντας έτσι την ενέργειά μας.
Το πρώτο «check» στη λίστα είναι η κατανάλωση ενός καλού και πλούσιου σε υδατάνθρακες προγεύματος, τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν την εκκίνηση, όπως 1 φέτα ψωμί με μέλι, 1 μπανάνα και λίγες σταφίδες. 
Εφοδιαστείτε με σνακ, που είναι εύκολα στο κουβάλημα, ελαφριά αλλά και θρεπτικά για να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας. Όσο αφορά την ποσότητα, ένας εύκολος κανόνας για να θυμάστε είναι να τρώτε μικρές μερίδες ανά διαστήματα, μέχρι να νιώσετε ικανοποιημένοι, αλλά όχι φουσκωμένοι.
 
Μερικές ιδέες για σπιτικά σνακ πεζοπορίας: 
Trail mix: φτιάξτε ένα μείγμα γεμάτο ενέργεια με υλικά όπως αμύγδαλα, φιστίκια ανάλατα, αποξηραμένα κράνμπερι, χουρμάδες, σοκολατάκια, κουβερτούρα και αποξηραμένα φρούτα (ή μια δική σας παραλλαγή)  
Μπάρες ενέργειας: αναμείξτε μέλι, ταχίνι και λιωμένη μαύρη σοκολάτα με δημητριακά και ξηρούς καρπούς. Αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για 1-2 ώρες και κόψτε το σε μπάρες (πάχους περίπου 5 εκ) αφού σφίξει 
Σάντουιτς… με αντοχή: προτιμήστε wrap αντί slice και αποφύγετε ντομάτα ή αγγουράκι αφού η υγρασία μουλιάζει το ψωμί (δοκιμάστε φυστικοβούτυρο με κόκκινη πιπεριά ή μπανάνα)
 
Τώρα που ξέρετε τα βασικά, ξέρετε και τι ακολουθεί. Μάζεμα φίλων, κινητοποίηση και… ραντεβού στη φύση! Καλές εξορμήσεις και αποδράσεις σε όλους!
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές