Ψωμί focaccia

02 Απριλίου 2021
linkedin
Μερίδες
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
30 λεπτά
totalTime
Συνολικός χρόνος
30 λεπτά
Υλικά
600 γρ αλεύρι γ.ο.χ
450 ml χλιαρό νερό 
6 γρ αλάτι 
1 κ.γ. μέλι
20 ml ελαιόλαδο 
9 γρ μαγιά ξηρή 
3 σκελίδες σκόρδο 
Φρέσκο δεντρολίβανο 
Αλάτι χοντρό 
Εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το μέλι. Σημαντικό: Μην αφήσετε το αλάτι να έρθει σε απευθείας επαφή με τη μαγιά γιατί θα χάσει την ιδιότητά της. Απλά προσθέτετε πρώτα τη μαγιά, ανακατεύετε και μετά προσθέτετε το αλάτι.
2. Κάνετε ένα βαθούλωμα με το χέρι σας ή με ένα κουτάλι στο κέντρο του αλευριού. Βάζετε μέσα το νερό. Ανακατεύετε με ένα κουτάλι, παίρνοντας σιγά-σιγά αλεύρι από τα πλάγια, μέχρι να έχετε ένα ζυμάρι. Βάζετε το ζυμάρι στον πάγκο της κουζίνας και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία αυτή στο μίξερ σας αν είναι εφοδιασμένο με ειδικό γάντζο για ζύμες.
3. Βάζετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μπολ και βάζετε μέσα τη ζύμη περιστρέφοντάς την ώστε να πάει το λάδι παντού στην επιφάνειά της. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ½ – 2 ώρες. Σε αυτό το στάδιο, για καλύτερα ακόμα αποτελέσματα, βάζετε το μπολ στο ψυγείο για ένα βράδυ. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βγάλετε το μπολ από το ψυγείο 1 ώρα πριν προχωρήσετε. Αν όμως θέλετε μπορείτε να προχωρήσετε αμέσως στο επόμενο στάδιο.
4. Παίρνετε ένα ορθογώνιο ταψί φούρνου, διαστάσεων περίπου 25 Χ 35 εκατοστά. Πολύ βολικά είναι και τα αλουμινένια ταψάκια μιας χρήσης. Απλώνετε παντού στη βάση 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Βάζετε τη φουσκωμένη ζύμη στο ταψί και με τα χέρια σας (πιέζετε με τις παλάμες σας) την ανοίγετε σε ένα μέγεθος περίπου όπως το ταψί σας. Αν δεν είναι ακριβώς τόσο, μην αγχωθείτε. Όταν η ζύμη ξεκουραστεί περισσότερο θα μπορέσετε να την ανοίξετε κι άλλο. Σκεπάζετε το ταψί με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε το ζυμάρι να φουσκώσει ξανά για μισή με 1 ώρα. 
5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα και γαρνίρουμε τη ζύμη με τις σκελίδες σκόρδου, το ελαιόλαδο και το δεντρολίβανο.
6. Ψήνουμε για 25 λεπτά.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές