1. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει καλά, περίπου 5 λεπτά. Βάζουμε τη σαντιγί σε ένα μπολ και την κρατάμε στο ψυγείο.
2. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ, το τυρί μασκαρπόνε, τη ζάχαρη, την βανίλια και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σαν κρέμα, περίπου 3 λεπτά.
3. Κατεβάζουμε από το μίξερ και με μία σπάτουλα, ενσωματώνουμε στο μίγμα το 1/3 από τη σαντιγί. Ενσωματώνουμε με κυκλικές κινήσεις για να μη φύγει ο αέρας από τη σαντιγί. Επαναλαμβάνουμε με ακόμα 1/3 σαντιγί και αφού ενσωματωθεί προσθέτουμε την υπόλοιπη.
4. Βάζουμε τον καφέ εσπρέσσο σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λικέρ καφέ. Ανακατεύουμε καλά.
5. Βουτάμε τα σαβουαγιάρ, στο μίγμα του καφέ και τα απλώνουμε στο σκεύος που θα σερβίρουμε το τιραμισού. Βάζουμε εναλλάξ κρέμα και σαβουαγιάρ βουτηγμένα στον καφέ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή για ολόκληρο το βράδυ. Πριν να σερβίρουμε πασπαλίζουμε με το κακάο.