Χρόνια πολλά σ᾽ όλες τις γυναίκες

08 Μαρτίου 2015
Αν και γιορτάζουν κάθε μέρα, όπως θα έλεγε κανείς, εντούτοις στις 8 Μαρτίου είναι η διεθνής Ημέρα της Γυναίκας. Πόσοι από εμάς ωστόσο γνωρίζουμε τί πραγματικά γιορτάζουμε εκείνη την ημέρα;  Έτσι πέραν από τα λουλούδια και τα δώρα που θα χαρίσουμε στις γυναίκες της ζωής μας - συζύγους, μαμάδες, κόρες - ας μάθουμε και λίγη ιστορία...
 
Όλα ξεκίνησαν μετά από μια μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες. Αργότερα το 1909 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και το 1911 υιοθετήθηκε και από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Στη Ρωσία μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση ο Λένιν πείστηκε από τη φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι και καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία στη χώρα, ωστόσο σύντομα το πολιτικό υπόβαθρο της γιορτής ξεθώριασε και πλέον η μέρα της γυναίκας γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως έκφραση αγάπης και εκτίμησης προς το ωραίο φύλο.
 
Από το 1975 η μέρα της γυναίκας διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές