Christmas Cake

23 Δεκεμβρίου 2021
linkedin
Μερίδες
8
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
1 ώρα
totalTime
Συνολικός χρόνος
1 ώρα
Υλικά

3 φλ.  (500γρ.) γλυκά του κουταλιού ξεπλυμένα και ψιλοκομμένα 
1/3 φλ. (100γρ.) φοινίκια ψιλοκομμένα 
1/3 φλ. (70γρ.) σύκα αποξηραμένα ψιλοκομμένα 
1/3 φλ.  (80γρ.)  χρυσόμηλα (βερίκοκα) αποξηραμένα ψιλοκομμένα 
2/3 φλ. (120γρ.) αμύγδαλα χοντροαλεσμένα 
2/3 φλ. (80γρ.) καρυδόψιχα χοντροαλεσμένα 
2 κουταλάκια (6γρ.) κανέλα 
1 κοφτό κουταλάκι (2γρ.) μοσχοκάρυδο 
1  κοφτό κουταλάκι (2γρ.) γαρίφαλο 
1 κουταλάκι (2 γρ.) τζίντζερ
1 φλ. (230γρ.) ζάχαρη
½ φλ. (80γρ.) καστανή ζάχαρη  
½ φλ. (170γρ.) έψημα (πετιμέζι) 
½ φλ. (130ml) χυμό πορτοκαλιού  
½ φλ. (125ml) κουμανταρία 
½ φλ. (115ml) κονιάκ 
1 συσκευασία (250γρ.) βούτυρο ανάλατο κομμένο σε κύβους
1 κοφτό κουταλάκι (6γρ.) μαγειρική σόδα
2 1/3 φλ. (350γρ.) αλεύρι Φαρίνα Ζαχαροπλαστικής (Self-Raising)
3 αυγά (Μ) ελαφρώς χτυπημένα
1 ½  κουταλάκι (3γρ.) στιγμιαίο καφέ
Για το στόλισμα
μαρμελάδα χρυσόμηλο (βερίκοκο)
ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, σιουσιούκο
αστεροειδή γλυκάνισο, κανέλα

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C και βάζετε αντικολλητική λαδόκολλα στη βάση μιας στρογγυλής φόρμας με αποσπώμενη βάση ή ταψί 26 εκ. Βουτυρώνετε τα πλαϊνά.  
Σε μία κατσαρόλα βάζετε τα γλυκά, τα φοινίκια, τα σύκα, τα χρυσόμηλα, τα αμύγδαλα, την καρυδόψιχα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, το τζίντζερ, τα δύο είδη ζάχαρης, το έψημα, το χυμό πορτοκάλι, την κουμανταρία, το κονιάκ, το βούτυρο ανάλατο. Ανακατεύετε, μόλις να λιώσει το βούτυρο, όχι περισσότερο. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει λίγο, 5 λεπτά περίπου και πασπαλίζετε το μίγμα με τη μαγειρική σόδα, θα αφρίσει και ανακατεύετε πολύ καλά. Προσθέτετε το αλεύρι και ρίχνετε τα αυγά. Το ζυμάρι θα γίνει γκριζο- καφέ. Βάζετε τον στιγμιαίο καφέ και ανακατεύετε. Βάζετε το μίγμα στη φόρμα και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 10 λεπτά. Για να δείτε ότι είναι έτοιμο, βάζετε ένα ξύλινο σουβλάκι στο κέντρο του κέικ. Αν είναι στεγνό, τότε το βγάζετε από το φούρνο.  Αν έχει πολλές σχισμές στην επιφάνεια, όπως είναι ζεστό βάζετε από πάνω μία πετσέτα και πιέζετε ελαφρά προς τα μέσα.  
Αφήνετε να κρυώσει καλά. Ζεσταίνετε τη μαρμελάδα χρυσόμηλο και αλείφετε το κέικ. Στολίζετε με τους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα, το σιουσιούκο, τον αστεροειδή γλυκάνισο και την κανέλα. Για να κολλήσουν μεταξύ τους βάζετε λίγη μαρμελάδα χρυσόμηλο. 

Ho ho ho, ο Άης Βασίλης ξετρελάθηκε με αυτό το κέικ. Εσείς ακόμα το σκέφτεστε; Αυτό είναι το πιο εύκολο, το πιο γρήγορο, το πιο ζουμερό, το πιο μυρωδάτο χριστουγεννιάτικο κέικ. Και δεν χρειάζεται «πότισμα», αλλά είναι σαν να του βάζατε αλκοόλ μήνες πριν. Αν θέλετε μπορείτε να το ψήσετε την προηγούμενη και να το σερβίρετε την επομένη. Όσο για το στόλισμα, εμείς επιλέξαμε αντί ζαχαρόπαστα να βάλουμε ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, σιουσιούκο και ό,τι άλλο σας αρέσει! 

Μια συνταγή από την Χρύσω Λέφου

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές