Cherry, cherry lady!

22 Μαΐου 2020
linkedin
Μερίδες
6-8 μερίδες
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
15 λεπτά
totalTime
Συνολικός χρόνος
60 λεπτά
Υλικά
Για τη ζύμη
1 ½ φλ. αλεύρι γ.ο.χ
1 κ.σ. ζάχαρη
¼ κ.γ. αλάτι
6 κ.σ. ανάλατο βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια 1 ½ εκ.
2 κ.σ. Spry παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια 1 εκ.
2 κ.σ. (ή περισσότερες) παγωμένο νερό
1 μεγάλος κρόκος αυγού
 
Για τη γέμιση
6 φλ. φρέσκα κεράσια, χωρίς κουκούτσι
1 φλ. ζάχαρη
1 κ.σ. Μπράντι
1 πρέζα αλάτι
 
Για την επικάλυψη
1 φλ. και 2 κ.σ. βρώμη
¾ φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
¾ φλ. καστανή ζάχαρη
½ φλ. νιφάδες αμυγδάλου
¾ κ.γ. αλεσμένη κανέλα
¼ κ.γ. αλάτι
½ φλ. (1 κομμάτι) παγωμένο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια 1 εκ.
Φρέσκα κεράσια για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Σε έναν επεξεργαστή χτυπάμε το αλεύρι, ζάχαρη και αλάτι για 5 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε το βούτυρο και το Spry. Με τη λειτουργία On/Off, χτυπάμε μέχρι έχουμε ένα τραχύ μείγμα, όχι λείο δηλαδή. Σε ένα μπολ χτυπάμε μαζί τις 2 κουταλιές παγωμένο νερό και τον κρόκο αυγού. Προσθέτουμε αυτό το μείγμα στη ζύμη.
 
Χρησιμοποιώντας το on/off, χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθούν μικρά κομματάκια μέσα, προσθέτοντας στην πορεία λίγα κουταλάκια παγωμένου νερού, όταν βλέπουμε πως η ζύμη έχει στεγνώσει. Ζυμώνουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και ακολούθως την ανοίγουμε σε μια πιατέλα.
 
Την καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και την παγώνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ή μέχρι 1 μέρα. 
 
Για τη γέμιση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα κεράσια και τους χυμούς τους, ζάχαρη, αλεύρι ταπιόκας, μπράντι και αλάτι. Τα αφήνουμε μέχρι το αλεύρι ταπιόκας να γίνει ημιδιάφανο, ανακατεύοντας περιστασιακά, για περίπου 1 ώρα.
 
Για την επικάλυψη
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τη βρώμη, αλεύρι, ζάχαρη, αμύγδαλα, κανέλα και αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο. Με τα δάχτυλα των χεριών μας, πιέζουμε το μείγμα μαζί μέχρι να δημιουργηθούν μικρές μπαλίτσες. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε.
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C. Ανοίγουμε την ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε διάμετρο 35 εκ. Την μεταφέρουμε σε μια μια πορσελάνινη φόρμα για πίτες, διαμέτρου περίπου 25 εκ. Κόβουμε περιμετρικά μέχρι να εξέχουν απέξω περίπου 2 εκ και διπλώνουμε από μέσα τη ζύμη. Τσακίζουμε τις άκρες δημιουργώντας διακοσμητικά σχήματα. Με ένα κουτάλι, απλώνουμε την γέμιση.
 
Πασπαλίζουμε με την επικάλυψη. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Μειώνουμε την θερμοκρασία στους 200C. Συνεχίζουμε να ψήνουμε μέχρι η γέμιση να αφρίζει και η επικάλυψη να έχει ροδίσει και να είναι τραγανή. Σε περίπτωση που ροδίζουν πιο γρήγορα οι άκρες, τις καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για ακόμα 25 λεπτά. Βγάζουμε τη τάρτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά.
 
Διακοσμούμε με φρέσκα κεράσια. Τη σερβίρουμε  ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές