Ένα φλιτζάνι (φυτικό) τσάι!

13 Ιανουαρίου 2019

Ο χειμώνας είναι η κατάλληλη εποχή για να απολαύσουμε ένα φλιτζάνι τσάι. Ειδικά όταν πρόκειται για τσάι με βότανα και έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Τα πιο κάτω είναι κάποια από τα τσάγια με βότανα που όλοι πρέπει να έχουμε στην κουζίνα μας.

Χαμομήλι

Εξαιρετικά γνωστό για την ιδιότητα του να μας χαλαρώνει, κάτι που έχουν καταδείξει και έρευνες. Επίσης βοηθά στην μείωση των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων, της ψηλής πίεσης, του σακχάρου και των επιπέδων ινσουλίνης.

Φασκόμηλο (σπατζιά)

Πολλές έρευνες έχουν καταδείξει πως το φασκόμηλο βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη. Επίσης μπορεί να συμβάλλει στην καλή υγεία του παχέος εντέρου και της καρδιάς.

Γλυκάνισος

Ένα βότανο πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Το κάλιο ελέγχει τα υγρά του σώματος, το ρυθμό της καρδιάς και την πίεση του αίματος. Το τσάι γλυκάνισος, χρησιμοποιείται κυρίως για να βοηθήσει την χώνεψη ειδικά μετά από βαριά γεύματα. Επίσης είναι ιδιαίτερα βοηθητικό ως ηρεμιστικό σε περιπτώσεις κρίσης πανικού, άγχους, κατάθλιψης και εκνευρισμού. Τέλος, χάρη στις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του, το τσάι γλυκάνισου βοηθά στον καθαρισμό του στόματος και καταπολεμά την κακή μυρωδιά και τις φλεγμονές του στόματος.

Μέντα

Το τσάι μέντα, καταπραΰνει τις πεπτικές διαταραχές, βοηθά στην ανακούφιση από τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες. Μπορεί επίσης να φρεσκάρει την αναπνοή μας, να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της κλειστής μύτης, να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας μας, να ανακουφίσει από τους πόνους της περιόδου, να καταπολεμήσει βακτηριακές μολύνσεις, να βελτιώσει τον ύπνο και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Δυόσμος

Το δημοφιλές τσάι δυόσμου έχει πολλά οφέλη. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμά την αϋπνία, εξισορροπεί τα επίπεδα ορμονών, βελτιώνει την μνήμη, καταπολεμά χρόνιες ασθένειες, μειώνει τις φλεγμονές και εμποδίζει τις μυκητιακές ασθένειες. Αν έχετε μωράκι, το τσάι δυόσμος μπορεί να μειώσει τους πόνους που έχει λόγω κολικών.

Τζίντζερ

Το τσάι τζίντζερ είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο στην καταπολέμηση της αϋπνίας και αυτό το έχουν καταδείξει πολλές έρευνες. Επίσης, άλλες έρευνες έχουν δείξει πως μπορεί να ανακουφίσει από τους πόνους της περιόδου και μπορεί να ωφελήσει ανθρώπους με διαβήτη.

Λουίζα

Ένα τσάι με εκχύλισμα λουίζας έχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στοιχείων παρόμοια με εκείνα των ενεργειακών αθλητικών ποτών και του πράσινου τσαγιού.

Ιβίσκος

Το τσάι ιβίσκου μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος και να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες. Σε μια συγκεκριμένη έρευνα καταγράφηκε πως όταν άνδρες ποδοσφαιριστές έπαιρναν τσάι ιβίσκου για έξι εβδομάδες, καταπολεμήθηκε σημαντικά το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό τους.

Εχινάκεια

Το τσάι από εχινάκεια, χρησιμοποιείται για να εμποδίσει ή να μειώσει την περίοδο του κοινού κρυολογήματος.

Τριαντάφυλλο

Το τσάι τριαντάφυλλο είναι ψηλό σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και τον πόνο που σχετίζονται με την αρθρίτιδα. Μελέτες έχουν επίσης βρει πως το τσάι τριαντάφυλλο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος και τη μείωση του λίπους στο στομάχι.

Λεβάντα

Έρευνες έχουν δείξει πως όταν καταναλώνουμε τσάι λεβάντα μετά από μια κουραστική μέρα ή μετά το γυμναστήριο, μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο των μυών. Το τσάι λεβάντα βελτιώνει επίσης τις αντοχές μας, για αυτό είναι καλή ιδέα να πίνουμε τσάι λεβάντα πριν από το γυμναστήριο. Το τσάι λεβάντα βοηθά επίσης να χαλαρώσουν τα νεύρα μας, λόγω των καταπραϋντικών του ιδιοτήτων. 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές